2007 - J. F. Talvian taidenäyttely Vammalan Jaatsilla 11. – 19.8.2007

J. F. Talvian taidenäyttely Vammalan Jaatsilla 11. – 19.8.2007

Kuvanveistäjä, taidemaalari Juho Talvia (ent. Helin) syntyi 14.1.1879 Tampereella. Hän kävi Turun kuuromykkäinkoulun ja Tampereen ylemmän käsityöläiskoulun, ja jatkoi sitten taideopintoja Helsingissä Taideteollisessa keskuskoulussa ja Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Vuosina 1901–1903 Talvia teki pitkän opintomatkan Ruotsiin, Saksaan, Italiaan ja Itävaltaan. Avioiduttuaan kiikkalaisen Eva Ritalan kanssa nuoripari asettui ensiksi asumaan Helsinkiin, sitten Lappeenrantaan ja noin kymmenen vuoden kuluttua Kiikkaan.

Talvian taiteellinen debyytti oli Helsingissä vuonna 1909, mistä lähtien hän osallistui säännöllisesti Suomen Taiteilijain näyttelyihin 1909-14 ja jälleen 1928. Talvia työskenteli aikansa taidemaailman kärkinimien ohjauksessa ja yhteistyössä heidän kanssaan. Hän toimi kuvanveistäjänä kivihakkaamoissa ja toteutti muiden taiteilijoiden suunnitelmia. Talvia teki runsaasti erilaisia julkisivuveistoksia. Esimerkiksi Kansallismuseon edessä oleva harmaagraniittinen karhu on Talvian tekemä Emil Wikströmin kipsimallin pohjalta. Samoin Helsingin Museokatu 23:n oven edessä olevien kahden pienen karhun arvellaan olevan Talvian käsialaa 1920-luvun alusta.

Myös Talvian oma, luova tuotanto sai aikanaan osakseen varsin paljon arvostusta. Hän osallistui ahkerasti erilaisiin taidenäyttelyihin ja muistomerkkikilpailuihin ja sai esimerkiksi toisen palkinnon dukaattikilpailussa 1911 ja kunniamaininnan Aleksis Kiven patsaskilpailussa 1928.

Talvia oli vanhaan ikään saakka tuottelias taiteilija ja hänen tuotantoaan on säilynyt laajasti. Teoksia on nykyään esimerkiksi sukulaisilla, kuurojen yhdistyksillä ja museoiden kokoelmissa. Ulkomailta Talvian teoksia löytyy esimerkiksi Kööpenhaminasta, jossa sijaitsee 1907 valmistunut "Jeesus ristillä".

Talvia osallistui aktiivisesti kuurojen yhdistystoimintaan. Hän toimi esimerkiksi Helsingin kuurojen yhdistyksessä, Kuurojen liiton hallituksessa ja oli Tampereen kuurojen yhdistyksen (nykyisin Tampereen Viittomakieliset ry) perustajajäsen. Kiikassa asuessaan Talvia oli tänä vuonna sata vuotta täyttävän kuurojen yhdistyksen Heffatan puheenjohtajana vuodet 1917–1936.

Viimeiset vuotensa Talvia asui vanhemman tyttärensä Irja Finskan maatilalla Tyrväällä. Hän kuoli 80-vuotiaana 9.1.1960. Vuonna 1979 Vammalan seudun taideyhdistys, Vammalan kaupunki ja taiteilijan sukulaiset järjestivät yhteistyössä taiteilijan muistonäyttelyn Vanhan pappilan näyttelytiloissa.

Näyttelyn avajaiset 11.9.2007

Näyttelyn avajaiset järjestettiin sukutapaamisen merkeissä. Paikalla oli noin 50 sukulaista.

Näyttelyn aluksi Sanna Talvia, taiteilijan tyttären pojan tytär, esitteli isoisoisänsä elämäkertaa.

Kuvassa myös Samuli ja Elsa Talvia.

Sukuseuran perustaja ja kunniajäsen Kerttu Ryömä esitteli Ritalan pirtissä maalatun Aterialla-taulun henkilöitä.

Yleisöä

Knuutin talon nuori ja vanha emäntä Kyntäjä-taulun edessä.

Näyttelyn käytännön järjestelyitä hoitivat mm. sukuseuran puheenjohtaja Elina Raukko (oikealla),

sihteeri Sirpa Keinänen, rahastonhoitaja Annikki Kärki ja hallituksen jäsen Marjatta Pipinen, joka esitteli näyttelyn.