2008 - Lauri Ahon ja Pentti Räikän taidenäyttely Vesilahdella 3. – 8.8.2008

Lauri Ahon ja Pentti Räikän taidenäyttely Vesilahdella 3. – 8.8.2008

Aikaisempi taiteilija oli Valkkisten Viskarissa vuonna 1885 syntynyt, Ateneumissa opiskellut Lauri Aho, jonka lyhyt elämä päättyi 27-vuotiaana vuonna 1912. Lauri Aho oli lahjakas, paljon muotokuvia maalannut taiteilija. Lauri Aho toimi aluksi puuseppänä Kiikassa, jossa hän tutustui myös sukuun kuuluneeseen taidemaalari Juho Talviaan.

Nuoremman polven taiteilija on Vesilahden Palhossa asuva Lauri Ahon sisaren poika Pentti Räikkä. Hän on ollut tuottelias maisemamaalari. Pentti Räikkä on enonsa tavoin taitava puutyön taitaja, joka tunsi jo nuorena paloa taidemaalaukseen. Vanhemmat olivat kuitenkin sitä mieltä, ettei taide tuo leipää pöytään, ja niin poika heti kansakoulun ryhtyi isännäksi kotitilallaan. Vasta eläkkeelle päästyään hän alkoi maalata. Maalaamisen ohella isännälle on tärkeä hänen oma kotimuseonsa. Sinne hän on koonnut kotitilaltaan löytynyttä vanhaa tavaraa, mm. kirnuja, astioita, kirjoja, huonekaluja.

Molempien taiteilijoiden teoksia on sukulaisten hallussa mm. Vesilahdessa, Luopioisissa ja Tampereella. Suvun hallussa olevista tauluista koottiin näyttely Vesilahden Narvan monitoimitalolle. Näyttely avattiin sukutapaamisen yhteydessä 3.8. ja se oli avoinna 3. – 8.8.2008 kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyssä oli esillä 35 teosta. Avajaisissa oli paikalla noin 40 henkilöä ja viikon aikana näyttelyyn tutustui yli 130 henkilöä.

Vesilahden kirkossa

Jumalanpalveluksen jälkeen seurakuntamestari Päivi Salonen esitteli Vesilahden kirkkoa ja hautausmaata.

Etualalla istuvat järjestelyistä päävastuun kantaneet Arja ja Veikko Parkkinen.

Hautausmaalla

Hautausmaalla tutustuttiin suvun hautoihin.

Lapset laulavat

Seurakuntatalolla nautitun lounaan aluksi lapset esiintyivät hienosti.

Elina Raukko avaa

Narvan monitoimitalossa näyttelyn avasi sukuseuramme puheenjohtaja Elina Raukko (oik.).

Hänen vieressään istuu suvun vanhin, kunniajäsen Kerttu Ryömä.

Pentti Raikka esittelee

Pentti Räikkä esitteli näyttelyn.

Yleiskuva nayttelysta

Yleiskuva näyttelystä.